Saturday, November 5, 2016

Csak kapkodjuk a fejünket: a Hatósági működés változásaiMinden képző ügyvezetőjének, szakmai vezetőjének fejében ott a kérdés ...
Vajon mikor "kapja" a félt, rettegett ellenőrzést, vajon milyen szakértőt rendel ki hozzá a Sors (vagyis jelen esetben a Hatóság) és vajon fel tudott -e készülni megfelelően az ellenőrzésre. A tapasztalt képzők már jól tudják, hogy ellenőrzések szempontjából nyáron a Hatóság is nyári szünetet tart. Így volt ez idén is. 
Szeptemberben még senki sem tudta, hogyan lesz a folytatás. Azt már viszont tudtuk, hogy a hatósági jogkör a Kormányhivatalokhoz kerül 2017. január elsejétől. Ez mit is jelent a képzők számára? A Kormányhivatalok folytatják majd le az engedélyezési eljárásokat, az ellenőrzési feladatokat. Természetesen az engedéllyel rendelkező -*szakértők bevonásával. Ám ennek módja, az ellenőrzésekre vonatkozó következményei még mindig homályosak. 
Fontos változás azonban, hogy az ellenőrzésekre ezentúl nem kétévente, hanem (legalább) négyévente kerül sor, ami kifejezetten nagy könnyebbség a képzők számára.

Ami biztos: Január elsejétől a Kormányhivatalok hatásköre lesz a felnőttképző intézmények engedélyeztetése és ellenőrzése
Az ellenőrzések pedig...  várhatóan az elkövetkező két hónapban nem lesznek túl sűrűek. 

Az FSZB (Felnőttképzési szakértő Bizottság) megmarad az NSZFH keretein belül és továbbra is ellátja eddigi feladatait. 
Sőt, az FSZB feladatköre kiegészült a külső ellenőrzések koordinálásával is. Az, hogy ez mennyire lesz jó vagy hasznos a képzők számára, még a jövő zenéje. Az viszont biztos, hogy a képzők bankszámláját ez a változás jól érintette, hiszen a külső értékelés az új, FSZB irányította rendszerben ingyenes lesz. Sajnos ezáltal viszont elveszti a "segítő szándékú felkészítő audit" jellegét, hiszen a Hatóság látni fogja a külső értékelés eredményeit.
Hmmm....  Ismerjük a mondást a puding próbájáról ... :)

A fenti információk a mai nappal érvényesek, a jogszabályok, rendelkezések , állásfoglalások változhatnak. Térj vissza hamarosan, ha változás van, úgyis megírom :)
Kép forrása: pixabay.com


No comments:

Post a Comment